AKBANK 6.KISA FİLM FESTİVALİ

Akbank Kısa Film Festivali'nin ilk yılından bugüne, kısa filmin öneminin altını çizmeye, üretimin, bilginin paylaşıldığı bir platform oluşturmaya öncelik verdiğimizi söyleyebilirim. Bu yıl açtığımız "Deneyimler" adlı yeni bölümde engin bir kısa film kültürüne sahip olan "Patrice Carré" yi festivalde ağırlayacağız.. Patrice Carré'nin Canal +'a ait CinéCinéma kanalında kısa metraj filmlerle ilgili yaptığı programı ve bu program için her yıl 140 civarı kısa filmi satın alması oldukça etkileyici. Kısa filmlerin televizyon kanalları tarafından satın alınıp gösterilmesi, örnek bir anlayışın yansıması. Patrice Carré, "Kısa Filmin Kitleye Ulaşmasında  Yöntem ve Kriterler" başlığında bir söyleşi ve "La Femme Qui A Vu L'ours"  adlı kısa filmi ile festivalde yer alacak, birikimlerini sinema severlerle paylaşacak.

Festival Kısaları bölümünde yer alan filmler arasından en iyi film ödülünü belirlemek bu yıl jüri üyelerini oldukça zorlayacak gibi görünüyor. Filmlerin kalitesi Türkiye'de genç sinemanın yükselişini doğrular nitelikte. Filmlerde teknik kalitenin yüksekliği, anlatım biçimlerindeki sadelik, farklı konuların ele alınması ve profesyonel ekip ve oyuncuların kısa filmlerde yer alması yalnızca ilk bakışta görünenler.

"Uluslararası Bölüm" de  Clermont-Ferrand, Cannes, Rotterdam, Montpellier ve Kahire Film Festivali gibi dünyanın saygın festivallerinde yer alan önemli kısa filmleri izleyip festivale davet ederek iyi örnekleri bir araya getirmeye çalıştık. Diploma, Ciao Mama ve Promenade, bu bölümün etkileyici filmlerinden bazıları.

"Belgesel Sinema" bölümüne bu yıl Hasan Özgen konuk oluyor. Belgeselleri, ile önemli başarılara imza atan yönetmen, eserleri ve "Belgesel Sinema Üzerine" başlıklı bir söyleşi ile festivale derinlik getiriyor...

"Kısadan Uzuna" bölümü bu yıl Barış Pirhasan'ı ağırlıyor. Sinemaya kısa filmle başlayan ve uzun metraj filmlerle yolculuğuna devam eden başarılı yönetmenin öğrencilik döneminde çektiği kısa filmlerinin yanı sıra ilk uzun metraj filmi "Küçük Balıklar Üzerine Bir Masal" da festivalde gösterilecek önemli filmler arasında. Barış Pirhasan'ın "The Hitch", "Things of No Importance" ve "Gül ile Adem" adlı kısa filmleri ve "Kısadan Uzuna" bölüm söyleşisi festivalin ilgi çekici bölümleri arasında.

"Özel Gösterim" de bu yıl İspanya'dan Kısa Filmler mercek altına alındı. Bu bölümdeki favorim"Lágrimas En El Café" adlı kısa film.

Söyleşiler ve atölye çalışmaları, sinema sektöründeki tecrübeli isimlerin deneyimlerini kısa film severlere aktarmalarını sağlayacak. Dünyanın dört bir yanından gelen canlandırmalar bu yıl yine festivalin en renkli bölümleri arasında.  İyi Seyirler!

Selim Evci

Festival Yönetmeni


0 yorum:

Yorum Gönder